Росія несе повну відповідальність за складну гуманітарну ситуацію на окупованих територіях Грузії – Абхазії та Цхінвальському регіоні/Південній Осетії, йдеться у заяві МЗС України у зв’язку з 13 -ю річницею збройної агресії Росії проти Грузії.

Заява була опублікована на сайті міністерства у неділю, 8 серпня, повідомляє Укрінформ.

Суверенні території Грузії – Абхазія та Цхінвальський регіон/Південна Осетія – тривалий час перебували під російською окупацією внаслідок зухвалої політики агресії Росії, яка систематично ігнорує міжнародне право.

“Україна підтверджує свою послідовну та рішучу підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також свою прихильність стратегічному партнерству між нашими державами”, – йдеться у повідомленні.

У МЗС України заявили, що Росія несе повну відповідальність за складну гуманітарну ситуацію на окупованих територіях і повинна негайно забезпечити безперешкодний доступ до них міжнародних гуманітарних та правозахисних організацій. Він закликав міжнародне співтовариство чинити тиск на Російську Федерацію, щоб вона виконала свої зобов’язання за Угодою про припинення вогню від 12 серпня 2008 р., Вивела свої військові частини з окупованих територій Грузії – Абхазії та Цхінвальського регіону/Південної Осетії – і впроваджує інші заходи щодо демілітаризації та деокупації цих територій Грузії.

У серпні 2008 року Росія спровокувала війну в Грузії, в ході якої російські війська за підтримки сепаратистських угруповань у Південній Осетії та Абхазії захопили значну частину Грузії та розбомбили грузинські міста, військові об’єкти та порти. Бойові дії були припинені лише після міжнародного втручання. Згідно з досягнутими домовленостями, Росія мала вивести свої війська з Грузії до 1 жовтня 2008 року.

Після війни 2008 року Росія визнала «незалежність» самопроголошених «республік» Південної Осетії та Абхазії.

Парламент Грузії прийняв резолюцію “Про окупацію територій Грузії Російською Федерацією”. Уряд Грузії прийняв довгострокову стратегію мирного повернення окупованих територій. Більшість країн визнають Абхазію автономною республікою в складі Грузії.