Посилаючись на безпеку життя українських воїнів та інформаційну безпеку України Міністерство оборони України засудило публікацію Юрія Бутусова, яку він виклав у соціальній мережі Facebook 27 листопада. На відео Юрій Бутусов здійснює постріл з 152-мм гармати-гаубиці Д-20. При цьому дата та місце зйомки не були вказані, що посприяло інформаційним спекуляціям проросійських ЗМІ.

«В умовах гібридної війни ворог вже почав використовувати це відео у своїх пропагандистських інтересах. Це підвищує небезпеку провокативних дій з боку російсько-окупаційних військ…» – зазначено на сайті МО України.

Текст опису зазначеного відео поданий автором у манері, яка дозволяє використати цю публікацію саме як привід для ускладнення ситуації в районах проведення ООС та для звинувачень України в порушенні домовленостей щодо відведення зброї, у відсутності контролю за зброєю у військах.

«На тлі того, що наші західні партнери постійно заявляють про високу ймовірність ескалації в Україні і дані наших розвідок про присутність російських військ вздовж українського кордону збігаються, Російська Федерація шукає найменший привід для провокацій та реалізації своїх намірів».

«Вкотре наголошуємо, що Збройні Сили України неухильно дотримуються Мінських домовленостей, не застосовують засоби ураження калібром понад 100 мм та відкривають вогонь виключно у відповідь у випадках, коли дії російських окупаційних військ створюють загрозу для життя і здоров’я українських воїнів та мирних громадян» – йдеться у заяві Міністерства оборони України.

Наразі відомо, що проводиться внутрішнє розслідування щодо зафіксованих на оприлюдненому відео обставин та перевірка фактів можливого порушення посадовими особами службових обов’язків та правил поводження зі зброєю.

Джерело: https://www.mil.gov.ua/news/2021/11/28/kategorichno-zasudzhuemo-publikacziyu-bud-yakih-materialiv-yaki-mozhut-postaviti-pid-zagrozu-zhittya-nashih-voiniv-ta-informaczijnu-bezpeku-ukraini/