Біженці йдуть вулицею, покидаючи обложене місто Маріуполь 20 березня.

Україна відхилила вимогу Росії здати обложене місто Маріуполь і підняти білі прапори 21 березня, заявивши, що «ні про яку капітуляцію не йдеться», навіть коли президент Володимир Зеленський відновив заклик до переговорів зі своїм російським колегою Володимиром Путіним.

У Маріуполі, стратегічному південному портовому місті, де на 21 березня запланована масштабна евакуація, точилися смертельні вуличні бої, тоді як російські війська завдали удару по торговому центру в Києві, загинувши кілька людей.

Жителі Маріуполя, населення якого до початку війни становило 400 тис. осіб, останні два тижні перебували в пастці без основних припасів, таких як вода, їжа та паливо.

Росія прагне взяти під контроль місто, що дозволить їй пов’язати Крим, захоплений у 2014 році, з територією, контрольованою підтримуваними Кремлем сепаратистами на сході України.

Російські військові дали Україні час до 5 ранку за московським часом 21 березня, щоб здати Маріуполь, пообіцявши, що натомість вона запропонує два гуманітарні коридори — один на схід у бік Росії, а інший на захід до інших частин України — для того, щоб мирне населення покинуло місто. .

Російські військові не сказали, що робитимуть, якщо пропозицію відхилять.

Віце-прем’єр-міністр України Ірина Верещук рано 21 березня заявила, що «ні про яку капітуляцію, про здачу зброї не може бути й мови», після того як російські військові пізно 20 березня вимагали віддати місто. “Ми вже повідомили про це російську сторону”, – сказав Верещук.

Мер Маріуполя Петро Андрющенко також відхилив пропозицію, написавши у Facebook, що йому не потрібно чекати до ранкового терміну, щоб відповісти і лаяючись на росіян, повідомляє Інтерфакс-Україна.