Президент України Володимир Зеленський сказав Ізраїлю, що настав час для країни чітко висловити підтримку Україні та припинити її спроби залишатися нейтральними після вторгнення Росії до його країни.

Зеленський, який часто наголошував на своєму єврейському походженні, 20 березня виступив перед ізраїльськими законодавцями в режимі відеоконференції в останньому подібному виступі перед законодавчими органами іноземних держав, зокрема перед Конгресом США, Палатою громад Великобританії та Бундестагом Німеччини.

Президент України Володимир Зеленський: «Зараз настав час Ізраїлю зробити свій вибір».
Президент України Володимир Зеленський: «Зараз настав час Ізраїлю зробити свій вибір».

Зеленський у кількох моментах порівняв російську агресію з Голокостом та сказав, що «Україна зробила вибір врятувати євреїв 80 років тому».

“Настав час Ізраїлю зробити свій вибір”, – сказав він ізраїльському парламенту, Кнесету.

Зеленський звинуватив президента Росії Володимира Путіна у спробі здійснити «остаточне рішення» проти України — використовуючи термін, який використовує нацистська Німеччина для позначення геноциду близько 6 мільйонів євреїв під час Другої світової війни.

Зеленський також зазначив, що російський ракетний удар нещодавно був нанесений по Бабиному Яру в Україні, де 1941 року нацисти за два дні вирізали понад 30 000 євреїв.

“Ви знаєте, що означає це місце, де поховані жертви Голокосту”, – сказав він про місце, яке зараз є головним меморіалом Голокосту в Україні.

Уряд прем’єр-міністра Ізраїлю Нафталі Беннета прагнув зберегти нейтралітет у конфлікті між Україною та Росією, посилаючись на тісні зв’язки його країни з обома країнами.

Беннет прагнув стати посередником між двома сторонами та провів телефонні переговори із Зеленським та президентом Росії Володимиром Путіним. Він також зустрівся з Путіним у Москві 5 березня.

У своєму виступі Зеленський висловив припущення, що посередницькі зусилля Беннета були помилкою.

“Ми можемо бути посередниками між державами, але не між добром і злом”, – сказав Зеленський.